Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az önbarnító használata: a tökéletes eredmény

Az önbarnító használata: a tökéletes eredmény

Az önbarnító előnye a napozással vagy a szoláriumozással szemben toronymagasan az, hogy nem károsítja, öregíti a bőrünket. Világszerte töretlen sikere van ezeknek a termékeknek, hiszen ahogy az élet más területén, a bőrápolásban is hódít a tudatosság, a holisztikus és egészséges szemlélet.

Az önbarnításról sokunknak elsőre narancssárga bőrszín, még narancssárgább hajlatok, világosabb arcszín és foltokban való kopás jut az eszünkbe. Pedig napjaink fejlett kozmetikai iparának köszönhetően csupán néhány szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy az UV káros hatásai nélkül is mindenhol gyönyörű, természetes, bronz-barna bőrünk legyen, foltok és narancssárgás utóhatás nélkül ráadásul néhány óra alatt.

Hogyan működnek az önbarnítók?

Az önbarnítók DHA-val (Dihydroxyacetone-nal) működnek, ami egy növényi eredetű összetevő, amit cukornádból vagy cukorrépából állítanak elő a glicerin fermentációjával. A DHA reakcióba lép a bőrünk legfelső rétegében lévő amino savakkal, amelyek ennek hatására melanoidokat állítanak elő. Minél magasabb a %-ban tartalmaz DHA-t egy termék, annál sötétebb, mélyebb színt tudsz elérni vele. Tehát gyakorlatilag nem egy színezőről van szó, hanem egy természetes anyagról amely melanin termelésre ösztönzi a bőr felső rétegét. (Az UV sugarak azaz a napsugárzás hatására létrejövő melaninok a bőr mélyebb rétegeiben termelődnek.)

A Bondi Sands márka díjnyertes, a világon bestseller önbarnító termékeket kínál, szalonminőségű-formulákkal melyek egyszerre barnítják és hidratálják is a bőrt, így hosszantartó egyenletes, természetesen aranybarna árnyalatú bőrszínt kapunk.  Kiváló minősége miatt számos híresség és beauty blogger tette le a voksát a márka mellett.

 

Előkészületek

A szőrtelenítést, manikűrözést, hajfestést és minden egyéb szépítkezéssel kapcsolatos műveletet az önbarnító felvitele előtt tudj le. Ha folyamatosan használsz önbarnítót, akkor érdemes ezeket két felvitel közé időzíteni, hogy ne koptassák meg a barnaságodat.

Az önbarnító hatása, mint szinte minden bőrápolási termék egyénenként, bőrtípusonként változó, ezért fontos tudni, hogy a türelmes kísérletezés hozza meg idővel a legjobb eredményt. Gyakori az, hogy van akinek a lábai és van akinek a karjai lesznek barnábbak vagy éppen kevésbé barnák. Általánosságban elmondható, hogy a test szárazabb területein a bőr jobban beszippantja az önbarnítót, tehát ezeken a területeken sötétebb lehet a bőr. 

Emiatt elengedhetetlen közvetlenül az önbarnító felvitele előtti alapos zuhanyzás és bőrradírozás, amivel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, a durva, száraz bőrt például ezzel a csodás  testradírozó kesztyűvel: SKINNY TAN Exfoliating Mitt vagy kémiai hámlasztókkal. A kémiai hámlasztók nem minden esetben fejtik ki rögtön hatásukat, így bizonyos esetekben érdemes akár már a barnítást megelőz napon hámlasztani. Az érzékenyebb bőrűeknek kiváló lehet ez a kifejezetten önbarnításhoz kifejlesztett testradírozó hab: Bondi Sands Self Tan Eraser

A testápoló, hidratáló használata szintén elengedhetetlen, ezek megfelelő alkalmazását is mindenki maga kell, hogy kitapasztalja; van aki az egész testét bekeni a barnító használata előtt de van aki csak a bizonyos "kritikus" területeket. De mik is számítanak kifejezetten kényes pontnak ha az önbarnító felviteléről van szó? Elsősorban a hajlatok és ahol hajlamos a bőr kiszáradni, megtörni, meggyűrődni; egy könnyű testápolóval mindenképpen kenjük be az orrcimpák környékét, a térdeket, könyököt, bokát (és minden száraznak tűnő részt), így megakadályozhatjuk, hogy a végeredmény ezeken a helyeken sötét narancssárga legyen. Kerüljük az olajat tartalmazó lemosókat, krémeket: mivel ezek nehezen szívódnak fel, az utána alkalmazott barnítás megintcsak egyenetlen lesz. A testápolók használatának a szín megtartásában is nagy szerepük van, hiszen a száraz bőr hamarabb kifakul, és kevésbé esztétikusan kopik a barnaság, ezért érdemes mindennap valamilyen testápolót használni, de különösen szép eredményt hozhatnak az olyan önbarnító testápolók mint a Bondi Sands Everyday Gradual Tanning Milk vagy a Bondi Sands Everyday Gradual Tanning Milk SPF15 amely nappalra is kiváló, hiszen tartalmaz fényvédőt. 

Az önbarnító felvitele előtt nagyon fontos, hogy teljesen száraz legyen a bőrünk, ezért zuhanyzás és a testápoló felvitele után érdemes várni egy kicsit. Az önbarnító színének kiválasztásához mindig a saját bőrszínünk legyen a mérvadó, az állaga tekintetében pedig a bőrtípusunk; a száraz bőrűek inkább krémesebb, hidratáló önbarnítós testápolót válasszanak - jó tudni, hogy ezek általában fokozatosan, néhány alkalom után érik el a végleges árnyalatot. A hab állagú termékekkel a legkönnyebb bánni a kevésbé elérhető területeken és ezek hatása általában néhány órán belül elérik a kívánt hatást.

Ne puszta kézzel oszlasd el a terméket, mindig használj a barnító felviteléhez kifejlesztett applikátor kesztyűt - így elkerülheted, hogy a kezeid foltosak legyenek. 

 

Az önbarnító felvitele

Kezdjük a bokánál és haladjunk felfelé. Mindig alulról felfelé (!) körkörös mozdulatokkal haladjunk az önbarnító eloszlatásával. A lábfej és a kezek különösen kényes terület a sok apró gyűrődés miatt a bőrfelszínen, így itt érdemes lehet egy sminkes ecset (púder vagy nagy fejű alapozó ecset) segítségével halványan eloszlatni a barnítót szintén körkörös mozdulatokkal, hogy minden felől érje a krém/hab a redőket. 

A háton szépen eloszlatni az önbarnítót igen trükkös. Megkérheted például a párod, hogy segítsen ezen a területen, ám ha nem érez magában kellő motivációt erre a műveletre nagy segítség lesz számodra a Bondi Sands hát applikátora, amit ennek a területnek az önbarnítózására fejlesztettek ki. 

A kezek és lábfejek után az arc jelenti a legnagyobb kihívást a kezdő önbarnítók számára. Szép eredményt lehet elérni sminkes szivacsokkal vagy szintén alapozó ecsettel. Természetes hatást lehet elérni plédául úgy, ha először azokra a területekre visszük fel az önbarnítót (kb. egy pénzérményi mennyiséget), ahol egyébként a nap is inkább éri az arcot (homlok, orrnyereg, orca, áll), és ezekről a területekről dolgozzuk kifelé haladva a terméket az arc külseje felé teljesen elhalványítva - így elkerülhetjük, hogy a hajvonalban éles barna vonal maradjon. Fontos, hogy az orrcimpa környéke, a fül és az ajakak körül extra óvatosak legyünk, mert ezeken a részeken a bőr kicsit szárazabb, így az önbarnító erősebben fog - ezeken a területeken segíthet egy fülpiszkáló is. Remek és kényelmes megoldás még az arcra kifejlesztett Face by Skinny Tan Moisturising Oil Drops önbarnító olajcseppek, amit csak a szokásos hidratálódhoz kell keverned. 

Este a legcélszerűbb barnítani, ám mielőtt felöltöznél, hagyd, hogy teljesen beszívódjon a termék a bőrödbe, mert amíg nem teljesen száraz a bőröd megfoghatja a pizsamádat és az ágyneműdet is. Ha a használati utasítás öt perc várakozást ír, várjunk legalább tízet. Ha mindenképp meg szeretnénk előzni, hogy az önbarnító megfogja az ágyneműt, akkor végezetül egy púderecsettel vigyünk fel az egész testünkre talkum-mentes babahintőport. A következő 6-8 órában semmiképp ne zuhanyozzunk, és lehetőleg kerüljük az izzasztó helyzeteket is.

 

Korrigálás

Korrigálni szimplán dörzsöléssel/levakarással nem lehet. Segít azonban a fent említett Bondi Sands Self Tan Eraser használata, ami után egy nedves törölközővel körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a sötétebb vagy foltos részt.

 

A barna bőrszín megtartása

Azért, hogy a végeredményt minél tovább megtarthassuk használjunk nagyon gyengéd tusfürdőt zuhanyzáshoz, és közben ne dörzsöljük a bőrünket. A hámlasztók és retinolok használatát is időzítsük két önbarnítózás közé (ezek szuperül eltávolítják a maradék barnaságot és egyben előkészítik a bőrt a következő barnításra), és ne felejtsünk mindennap testápolót és hidratáló krémet használni, hogy bőrünk ne száradjon ki.

Tartalomhoz tartozó címkék: #önbarnító #önbarnító használata