MI - MICSODA?

MI - MICSODA?

MI - MICSODA?

Az utóbbi években robbanásszerűen fejlődnek a különböző kozmetikumokat gyártó cégek. Hónapról hónapra újabbnál újabb technológiákkal és formulákkal rukkolnak elő - ami szuper hír az árcápolás iránt érdeklődőknek, ám ugyanakkor nehéz lehet kiigazodni a sokféle termék között. Ebben a cikkben igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy mi micsoda és hogy elsősorban mi a funkciója, vagy éppen miben más, mint a többiek. Lássuk a legfontosabbakat betűrendben! 

 

Arclemosó

A bőrápolás legelső és alapvető lépése a lemosás. A tiszta bőr egészségesebb és a többi bőrápoló is jobban működik a megtisztított bőrön. Ha túl habzó, agresszív lemosót használsz, például magas pH értékű szappanokat, akkor azok fontos lipideket és amino savakat távolítanak el a bőrödből, később megbontják a szerkezetét, így annak ellenálló-képessége csökken.

 

Bőrradír

Másnéven fizikai hámlasztó, ami az elhalt hámsejteket távolítja el kizárólag a bőr felszínéről. Általában valamilyen őrleményt (mag, cukor) vagy műanyagszemcséket tartalmazó termék amely apró darabkáival képes eltávolítani a hámsejteket. Napjainkban a kémiai hámlasztók térnyerésének köszönhetően a fizikai bőrradírok ideje mondhatni lejárt. A kémiai hámlasztók gyakorlatilag maximálisan helyettesítik a fizikai társaik pozitív hatásait, sőt azon túlmutatva számos más pozitív hatásuk is van. A legnagyobb különbség mégis az, hogy a fizikai bőrradírok apró, gyakran láthatatlan sérüléseket ejtenek a friss, még el nem halt a bőrfelszínen, míg a kémiai hámlasztók ilyen módon nem irritálják, sértik a bőrt. Nálunk alapvetően nem találsz arcra való fizikai bőrradírokat, ám bizonyos területeken, mint például a fejbőrön kifejezetten áldásos lehet a használatuk, egyrészt mert a fejbőr kevésbé érzékeny másrészt pedig a fejbőrön alkalmazott kémiai hámlasztás napokig tartó hámlást is okozhat, mert a fej bőre másképp "cserélődik", mint az arcbőr ami adott esetben akár kellemetlen is lehet.

 

Éjszakai krém

A nappali hidratálókhoz képest az elsődleges különbség általában, hogy nem tartalmaznak fényvédőt, hiszen éjszaka nincs szükség UV védelemre, a másik különbség általában pedig hogy összetevőik miatt sokkal testesebb és gazdagabb krémek nappali társaiknál. Nappal zavaró lenne az ennyire gazdag "zsíros" hatású krémek használata, ám éjszaka elegendő ideje van beszívódni a bőrbe és kevéssé zavaró a tápláló, hidratáló összetevők okozta olajos hatás a felvitelt követően. Továbbfejlesztett változata az éjszakai pakolások, amelyek általában még gazdagabbak, mindennapos használatra ezért nem is minden bőrtípus számára javasoltak, hiszen túlterhelhetik a bőrt, illetve gyakran egy réteget képeznek a bőrfelszínen - ezzel segítve a tökéletes felszívódást az éjszaka folyamán.

 

Emulzió

A nappali arckrémek funkcióihoz hasonló, ám kicsit hígabb textúrájú termék, amelyet könnyű eldolgozni, és a bőr könnyen beszívja, nem ül rajta sokáig. Könnyed textúrája miatt a zsíros-kombinált bőrtípus kedvelt hidratáló formulája az emulzió.

 

Esszencia

Rengeteg hatóanyagot ötvöző könnyű, híg formula. Koncentrációját tekintve valahol a tonik és a szérum között van félúton. Használata után azonnal látszik a változás, hirtelen fiatalítja és a hidratálja a bőrt. Vízszerű állaga miatt mélyre és gyorsan beszívódik.

 

Fátyolmaszk, maszk

A maszkok használati metódusa, anyaga és textúrája manapság igen sokféle lehet, vannak lehúzható-, lemosható-, textil-maszkok, papír de még hidrogél maszkok is. Különlegességük, hogy a rendkívül koncentrált hatóanyagot tartalmaznak és általában 10-20 perc alatt kifejtik instant hatásukat - rendkívül hatékony kiegészítései lehetnek egy megfelelő arcápolási rutinnak hetente 1-2 alkalommal. A fátolymaszkok különlegessége pedig, hogy a  tömény hatóanyagok beszívódását a bőrbe úgy teszik még eredményesebbé, hogy a "fátyol" nem engedi elpárologni a nedvességet a bőrről, az eredményük azonnal látható és általában nem fogható más készítmények hatásához.

 

Hámlasztó

A legtöbben valami borzasztóan maró, savas anyagra gondolnak a kémiai hámlasztók hallatán amely leégeti az arcbőrt és fájdalmas a használata. Tény, hogy a kémiai hámlasztók használatához szükséges némi tudás, a megfelelő eredmény eléréséhez, ám közel sem ilyen drasztikusan "dolgoznak". Az elhalt hámsejtek elveszítik aktivitásukat, nem képesek felvenni a rájuk felvitt hatóanyagokat, a bőrkép miattuk nem lesz egységes. Először érdemes gyengébb hámlasztókat választanunk, hogy megtudjuk hogyan reagál rá a bőrünk, illetve, hogy hozzá is szokjon a rendszeres hámlasztáshoz. De miért is hámlasszunk?! A kémiai hámlasztók képések a leghatékonyabban orvosolni a bőrproblémákat: élettelen, egyenetlen, pattanásos, mitesszeres, rosaceás, érzékeny és pigmentfoltos bőrre is kiváló megoldást jelentenek. Gyengéden távolítják el az elhalt hámsejteket a bőrről, azonnali ragyogást adva. Az AHA hámlasztók segítenek az öregedő (ráncos), fakó és foltos (pigmentfoltos, heges) bőrön, a BHA hámlasztók kiválóak pattanások, mitesszerek és tág pórusok ellen de remek választás érzékeny és rosaceás bőr esetén is, a PHA pedig kifejezetten az érzékeny bőrűek számára kínál megoldást a hámlasztásra, ugyanis a PHA (poli-hidroxi sav) a legkíméletesebb, leggyengédebb kémiai hámlasztó-fajta. Nagyobb mulekulamértének köszönhetően nem tud olyan mélyre hatolni a bőrben, ezért nem irritálja azt, viszont a bőr felszínéről maradéktalanul eltávolítja az elhalt hámsejteket.

 

Micellás víz

A micellás-víz technológiája egy viszonylag új formula a kozmetikai iparban, ám óriási népszerűségnek örvend, hiszen látványosan, gyorsan és viszonylag alaposan távolítja el  a szennyeződéseket a bőrről. A micellák olyan apró elemek, melyek magukhoz szippantják a szennyeződéseket és a sminket, ám ezeket is érdemes lemosni, hiszen lemosás nélkül szárítják az arcbőrt. Elsősorban a reggeli arctisztításhoz lehet ideális, amikor nem a nap során felhalmozódott koszt kell eltávolítanunk az arcunkról, csupán az esti rutin maradványait és a faggyút, ugyanis a vízzel operáló arclemosókhoz képest kevésbé hatékony.

 

Nappali krém

A bőr alapvető napközbeni szükségleteit biztosítja, anélkül, hogy elnehezítené azt. Ideális esetben fényvédőt is tartalmaz, és gyakran antioxidánsokkal támogatja a káros hatásokkal szembeni védekezést. 

 

Sminklemosó kendő 

A legegyszerűbb, és egyben legkevésbé alapos sminkeltávolításra alkalmas termék. Alapvetően papír vagy textil kendőcskékről van szó valamilyen arctisztító formulába áztatva. Utazáshoz megfelelő lehet, de érdemes tudni, hogy a hétköznapokra nem ideális, ugyanis nem végez megfelelő tisztítást. 

 

Szemkörnyékápoló, szemránckrém

Elsősorban a mimikai ráncok megelőzésére és a már kialakult szarkalábak mérséklésére szolgáló ultra-hidratáló készítmények, amelyek feltöltik a szem körüli érzékeny, vékony bőrt ezáltal megelőzve és halványítva a ráncokat.

 

Szérum

Hatóanyagban rendkívül gazdag, koncentrált folyadék. Többféle is sorakozhat egyszerre otthon, ugyanis speciális bőrproblémára fejlesztenek ki minden szérumot a maximális hatás érdekében. A leggyakrabban a szérumok valamilyen aktív hatóanyagokat tartalmaznak, amely egy kifejezett problémán segít, ez különbözteti meg őket a leginkább.

 

Tonik 

Híg alapú, gyorsan felszívódó (kis molekula méretű összetevőkből épül fel) formula. A tonikok vagy tonerek alapvetően előkészíti a bőrt a további kezelések befogadására de gyakran kiegészül valamilyen extra tulajdonsággal (antibakteriális, hidratáló stb.). 

 

Termék hozzáadva összehasonlításhoz