HOGYAN ÁPOLJUK AZ ÉRETT BŐRT?

HOGYAN ÁPOLJUK AZ ÉRETT BŐRT?

HOGYAN ÁPOLJUK AZ ÉRETT BŐRT?

Míg a fiatal bőrszövetek még kollagénben, hialuronsavban és elasztinban gazdagok, addig az idő előrehaladtával ezek termelődése folyamatosan csökken. Ennek hatására a bőr feszessége romlik, egyre inkább szárazabbá, vízhiányosabbá válik, a ráncok pedig folyamatosan mélyülnek. A bőr rétegeiben rohamosan romlik a mikrokeringés. A bőr öregedési folyamata körülbelül 25 éves kor után kezdődik meg. Kezdetben halvány ráncok, mimikai ráncok és finom vonalak, majd a mélyebb barázdák is előtűnnek. Ahhoz, hogy bőröd a lehető legtovább megőrizze rugalmasságát, fiatalos megjelenését következetes ápolásra van szüksége, valamint fontos a megfelelő mennyiségű ásványianyag-, vitamin- és vízfogyasztás, az elegendő alvás, a stressz kerülése, valamint a dohányzás, az alkohol és a túlzott napsugárzás kerülése. 

 

Az érett bőr ápolásának alapja a hidratáló krém használata: a reggeli arctisztítás után inkább könnyedebb állagú nappali krémet - az esti rutinban pedig gazdagabb krémeket érdemes használni, de a reggeli és az esti hidratálásra is igaz, hogy érdemes kifejezetten érett bőrre való termékeket választani amelyek összetevői alapján hatékonyak az idősödő bőr karbantartására. 

A peptidek a bőr belső folyamatait támogatják és stimulálják: használatukkal fokozódik a bőr kollagéntermelődése, és a sejtek egészséges működését is támogatják, ezért must-have összetevő ha az érett bőr ápolásáról van szó. Mindenképpen meg kell említeni a Q10 koenzim és az oligo-peptidekek kiváló hatásait, ugyanis láthatóak töltik fel a bőrt és csökkentik a ráncok megjelenését és visszaadják természetes feszességét, ragyogását.

Az antioxidánsok szerepéről a bőrápolásban korábban már írtunk, azonban az érett bőr számára elengedhetetlen az antioxidánsokban gazdag összetevők mindennapi alkalmazása, mert védi a bőr kollagén- és elasztintartalmát,  ezáltal az érett bőr sokkal rugalmasabbnak és feszesebbnek látszik és közben hatékonyan élénkíti a vérkeringést is, így a fakó bőr  idővel üdébb, fiatalosabb lesz. Kiváló antioxidáns összetevők a kozmetikumokban például a C- és az E-vitamin amelyek a sejthártyák felépítését és regenerálását segítik.

A hatékony hidratáló szereket alkalmanként vagy rendeszeresen érdemes kiegészíteni kémiai hámlasztó  és retinol kezelésekkel, ugyanis serkentik a bőr megújulását ezáltal a fiatalos megjelenését is, és ráadásul használatukkal más összetevők is könnyebben jutnak a bőr mélyebb rétegeibe.

Arctisztítás során érdemes olyan hatóanyagokban gazdag lemosókat választani, amelyek a tisztítás mellett hidratálják is a bőrt, mint például a glüko-glicerol, ami serkenti a bőr saját vízellátási rendszerét, vagy a csiganyál esetleg a hialuronsav amit a hámsejtek természetesen is tartalmaznak és szintén a nedvesség megtartásában van a bőr nagy segítségére.

Ne feledkezzünk meg a fényvédelemről sem, ugyanis az öregségi foltok/pigmentfoltok az idősödő bőr egyik leglátványosabb tünetei. Általában 40 éves kor felett jelennek meg az öregségi foltok, amik a leggyakrabban a napsugárzásnak kitett területeken figyelhetőek meg. A már megjelent foltok ellen nagy segítség a már említett C-vitamin vagy a glikolsav, amelyek néhány hét alatt látványosan csökkentik a már kialakult foltokat.

Termék hozzáadva összehasonlításhoz